Zink, één van de belangrijkste spoorelementen

Heb je last van meerdere witte vlekken en lijnen op de vingernagels, vermindering smaak- en reukvermogen, haaruitval, verminderde weerstand, vaak verkouden, trage wondgenezing, huidaandoening, koortslip en/of aften? Dan zou dit mogelijk te maken kunnen hebben met een zinkdeficiëntie.

 

Zink is één van de belangrijkste spoorelementen. Zink komt in iedere lichaamscel voor en maakt deel uit van meer enzymsystemen dan welk ander mineraal ook. Daarbij heeft het lichaam geen opslagmogelijkheden voor zink en is afhankelijk van een dagelijks inname. 
Zink heeft zoveel belangrijke functies in het lichaam en zinkdeficiëntie komt dermate vaak voor, dat er bij de behandeling van aandoeningen in de dagelijkse praktijk vaker aan de zink gedacht zou moeten worden.


Het westerse voedingspatroon wordt gekenmerkt door veel geraffineerde granen, suikers, gemaksvoedsel en vet. Dit patroon bevat te weinig zink en andere waardevolle mineralen. Wanneer de behoefte vergroot is (bijvoorbeeld bij immuunzwakte, groeispurts, operatie of zwangerschap/lactatie), treden snel tekorten optreden. Lichte tot matige zinkdeficiëntie en daarmee geassocieerde aandoeningen komen in de praktijk veel voor.

 

Eiwitrijk voedsel is in het algemeen een rijke natuurlijke bron van zink. Vooral oesters bevatten zeer veel zink, maar kunnen ook hoge gehalten aan zware metalen bevatten. Rood vlees en in iets mindere mate gevogelte, vis en schaal- en schelpdieren zijn eveneens goede bronnen. Bij plantaardig voedsel gaat het met name om noten (pecannoten) en zaden (pompoenpitten). Groenten en fruit bevatten relatief weinig zink. 

 

Naar schatting wordt 20% tot 40% van het binnengekregen zink uiteindelijk geabsorbeerd, vooral afhankelijk van lichaamsbehoefte en maagzuurconcentraties. Zink uit hele granen (volkorenproducten en muesli) wordt minder goed opgenomen door de aanwezigheid van zogenaamde antinutriënten in de schilletjes (ook rijst, maïs en peulvruchten), terwijl de schilletjes juist het zink bevatten.

 

 

Wil je de dag beginnen met een zinkrijk ontbijt? Maak je eigen noten en zadenmix:

 

Benodigdheden:

·      Hennepzaad

·      Chiazaad

·      Gebroken lijnzaad

·      Pompoenpitten

·      Cacao nibs

·      Pecannoten

·      Cashewnoten

 

Mix alles samen in een grote glazen pot. Voor een ontbijtje kun je naar behoefte een kommetje eruit halen en ervan genieten aangevuld met wat plantaardige melk of yoghurt (bijvoorbeeld van kokos, amandel of haver).

Naar behoefte kun je dit aanvullen met bijvoorbeeld; kokosflakes, fruit,  gedroogd fruit en/of haver.

 

Eet smakelijk!

 

BIOBALANS