de 'couch potato'

Is het luiheid dat we niet meer van de bank afkomen? Het zal je misschien verbazen maar bewegingsarmoede is nuttig. Er is namelijk een reden waarom we niet meer in beweging komen. Bewegen vraagt brandstof en wanneer je stress hebt of ziek bent, zul je alle brandstof moeten gebruiken voor herstel of stressmanagement. Energie is vergelijkbaar met geld. Je kunt het maar één keer uitgeven.

Waar geeft je lichaam die energie dan aan uit? Op die vraag zijn vele antwoorden mogelijk, maar in de basis gaat het om een paar principes. Een actief immuunsysteem, stress of het afvoeren van giftige stoffen. Een actief immuunsysteem betekent dat je lichaam zich aan het verdedigen is, met een ontstekingsreactie, of een allergische reactie. Dat kost energie. Bij stress gebruikt je lichaam heel erg veel energie, want je moet elk moment kunnen vluchten voor gevaar. Bij een vergiftiging zal je lichaam heel hard moeten werken om die giftige stoffen naar buiten te werken. Ook dat kost veel energie. Als je niet wilt bewegen vertelt je lichaam je gewoon dat er iets mis is. Het is een beschermingsmechanisme en geen luiheid!

Er zijn wel degelijk manier om weer zin in beweging te krijgen. De sleutel bevindt zich ergens in jouw systeem. Je zult de oorzaak moeten vinden van een te actief immuunsysteem, de stress of de giftige stoffen. Als je daarmee aan het werk gaat en je de oorzaak aanpakt, zul je zien dat je weer zin krijgt om te bewegen.

Hulp nodig bij de zoektocht naar de oorzaak van jouw klachten? Maak een afspraak met één van onze therapeuten!

(bron: de oerspronkelijke keuken, Yvonne van Stigt)

BIOBALANS