Koude handen, voeten, droge huid, vermoeidheid?

Mogelijk is er sprake van een te traag werkende schildklier. Schildklierproblemen komen vaak door en we zien deze regelmatig in de praktijk. Omdat de schildklier iedere lichaamscel beïnvloed, uit een trage schildklier zich in veel uiteenlopende symptomen. Het meest bekende symptoom is koude handen en voeten. Daarnaast komen vermoeidheid, hoofdpijn, zwakke nagels, haaruitval, depressieve gevoelens, obstipatie en een droge huid ook vaak voor. De oorzaak van schildklierklachten kan in een voedingstekort liggen. Met name een tekort aan jodium en selenium. Het kan ook vele andere oorzaken hebben (o.a. chronische stress, verstoorde leverwerking, voedingsintolleranties). Er zijn verschillende testen om de schildklierwerking te bepalen. Wij maken gebruik van bloedonderzoek en de Barnes-test (temperatuurmeting) om de werking van de schildklier in kaart te brengen.

Vaak meet een huisarts alleen de TSH waarde en soms de T4 waarde. Het nadeel hiervan is dat lang niet alle schildklierproblemen gediagnostiseerd worden. Het komt regelmatig voor dat de TSH en T4 binnen de marges vallen en dat later blijkt dat de vrije T3 wel te laag is. Ook worden auto-immuunvormen zoals Hashimoto soms pas laat ontdekt. Als in een eerder stadium anti-stoffen tegen de schildklier ook gemeten zouden worden, kun je dit eerder aan zien komen.

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw klachten? Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak bij een van onze therapeuten.

Jessica Bekker