Aardpeersoep met kokos en kerrie

Afgelopen zondag was het een regenachtig dagje. Heerlijk om dan de kachel flink op te stoken en aan tafel te zitten met een kopje thee en een kom verse soep. Er lagen nog aardperen in de koelkast en ik had op internet (www.amberalberda.nl) een mooi bijpassend recept gevonden.

Aardpeersoep met kokos en kerrie

Net als een aardappel kun je aardperen koken, bakken, pureren, grillen in de oven of in een stamppot verwerken. Ze combineren bijvoorbeeld goed met wortelen, prei, broccoli, erwten, vis of noten. Bovendien – en daarin verschilt de aardpeer wel van de aardappel – is dit knolletje (mits heel vers) zelfs rauw lekker, bijvoorbeeld geraspt of in dunne plakjes in een salade. Maar, het best komt de zoete, nootachtige smaak misschien wel tot zijn recht in een gepureerde soep zoals deze. Met een beetje goede wil proef je in de soep zelfs artisjok, de reden waarom een aardpeer ook wel Jeruzalem-artisjok wordt genoemd (de toevoeging Jeruzalem is waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse woord girasole, wat zonnebloem betekent). Aan gezonde eigenschappen bij de aardpeer overigens geen gebrek: deze ‘vergeten groente’ is rijk aan ijzer, calcium, biotine (vitamine B8), silicium en natrium. In rauwe aardpeer zit bovendien inuline, dat de darmperistaltiek bevordert en kan helpen als je last hebt van obstipatie.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui 

  • 0,75 liter hete bouillon 

  • 400 ml kokosmelk 

  • Bladpeterselie of koriander 

  • 800g aardperen (voor het schillen gewogen) 

  • 500g winterpeen 

  • 1 stengel bleekselderij 

  • 75g roomboter Kokosroom (optioneel) 

  • 1 flinke theelepel pittige Indiase kerrie 

  • Zeezout en zwarte peper

01

Zet een kom koud water met zout klaar. Schil de aardperen en haal de knobbels weg. Leg ze meteen in de kom, dan verkleuren ze niet. Schil de peen en snijd in stukjes. Snijd de stengel bleekselderij in stukjes en snipper de ui. 

02

Smelt de boter in de pan en fruit de ui enkele minuten op laag vuur. Voeg de kerrie toe en roerbak deze even mee, totdat de kerrie gaat geuren. Snijd de uitgelekte aardperen in stukjes en doe ze met de bleekselderij en wortelen in de pan. Voeg wat zout toe en roerbak de groente een paar minuten. Giet er de hete bouillon en kokosmelk bij, roer goed, breng aan de kook, en laat de groenten afgedekt 20 minuten op een laag vuurtje gaar pruttelen. 

03

Pureer de soep in je blender of met de staafmixer en proef of je nog peper en zout wilt toevoegen. Serveer de soep met wat gehakte peterselie of koriander en eventueel een lepel kokosroom. We zijn benieuwd of je disgenoten de ingrediënten raden… Variatie: je kunt de ui ook bakken in niet-ontgeurde kokosolie, dan krijgt de soep nog meer een kokossmaak.

Smakelijk!!ReceptenBIOBALANS