Zon, zee, strand en vitamine D

Deze zomer hebben we volop kunnen genieten van de zon! Behalve dat we kunnen genieten van die heerlijke zonnestralen op onze huid vullen wij onze vitamine D status aan. 

De scholen zijn weer begonnen, de zon laat zich nog regelmatig zien, maar misschien zitten we weer meer binnen. De dagen worden weer korter en de herfst nadert. We kunnen weer genieten van de vallende bladeren, de mooie kleuren en heerlijke herfstwandelingen. Maar hebben wij genoeg zon gehad voor het hele jaar? De hoeveelheid vitamine D is o.a. afhankelijk van hoeveel jij buiten bent geweest, hoeveel jouw lichaam en huid kan opnemen en hoeveel zonnebrandcrème jij gesmeerd hebt. 

Maar waarom is die vitamine D nu zo belangrijk om op peil te houden en buiten de zomer aan te vullen?

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon. Vitamine D heeft veel verschillende functies. Het is van belang voor de diverse aspecten van de stofwisseling en wordt onderstreept door de aanwezigheid van de vitamine D receptor in meer dan 30 verschillende weefsels.

Vitamine D receptoren komen met name voor in darmweefsel, en botweefsel, maar ook in andere weefsels zoals de hersenen, borst, prostaatweefsel en lymfocyten. De bekendste functie is het onder controle houden van de calciumhuishouding. Vitamine D verbetert de opname van calcium uit de darm en heeft een positief effect op de botten en tanden. 

Verder reguleert vitamine D het immuunsysteem, en beschermt het dit systeem tegen overactiviteit. Het is essentieel bij de productie van eiwitten en voor een goede spierfunctie. 

Het is daarom raadzaam om bij een zonkracht onder de 3 of indien de zonnestralen niet direct contact kunnen maken met de blote huid aan te vullen.

De best opneembare vorm is vitamine D3 (cholecalciferol) van dierlijke oorsprong. Deze wordt door de lever en nieren omgezet in de actieve vorm voor het lichaam, calcitriol. Voorkeur gaat uit naar druppels of een capsule met olijfolie als vulstof i.v.m. de opneembaarheid. 

 

BIOBALANS