Pompoentaartje

Het beste seizoen is eigenlijk het najaar en de winter voor dit recept. Het taartje smaakte echter zo lekker, dat het van ons ook mag in het voorjaar ;). 

Ingrediënten:

- 150 gram ongebrande ongezouten noten: mix van hazelnoten, macadamia's, paranoten, cashewnoten, walnoten, pecannoten

- 3 eieren

- 300 gram schoongemaakte pompoen

- 25 gram kokosolie

- 2 eetlepels honing

Verwarm de oven op 180 graden. Verwarm de kokosolie in een steelpannetje. Smeer een springvorm van 20 cm of een cakevorm in met kokosolie. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukjes. Maal de noten en pompoenstukjes met de eieren, honing en de rest van de kokosolie in een keukenmachine fijn. Schenk dit mengsel in de bakvorm. Plaats de bakvorm 30 minuten in de oven.

TIP: bij een notenallergie, het herpesvirus en hoofdpijn kunnen in dit recept de noten vervangen worden door geroosterde pijnboompitten

Pompoen: Er zit veel vitamine A in pompoen net als de mineralen ijzer en selenium. Een tekort aan selenium vergroot onder andere het risico van prostaatkanker. Selenium werkt ondermeer preventief bij hart- en vaatziekten, is ontstekingsremmend en verwijdert zware metalen zoals kwik. Vitamine A is ondermeer belangrijk voor de ogen, de huid en onze weerstand. Deze groente is rijk aan de plantenstof (betacrytoxanthine) die werkt tegen artrose en artritis en verder worden de lever en milt ondersteund door specifiek aanwezige stoffen. Het aanwezige plantenstofje curcurbitine gaat stress tegen.

Kokosolie/vet: Kokosolie is weliswaar een verzadigd vet, maar is vloeibaar op kamertemperatuur en dus ook op lichaamstemperatuur. Dat betekent dat het niet stolt in ons lichaam en blijft niet achter in de aderen. Het verzadigde vet van kokosolie is ook nog eens van een dusdanige samenstelling dat het onze spijsvertering en het lymfestelsel niet extra belast. Kokosolie bevat vetzuren die schimmels bestrijden en antiviraal werken. Kokosolie geeft een hoger gehalte aan HDL (goede cholesterol) en een lager LDL ('slechte' cholesterol). Deze olie kan goed tegen verhitting. 

 

ReceptenBIOBALANS