Goed voorbereid aan de start van de singelloop

Op zondag 1 oktober vindt de vierde editie van de Venrayse Singelloop plaats. Jong en oud loopt het bekende rondje Venray om de dag een sportieve en gezellige invulling te geven. Naast rustig opbouwen en zorgen voor voldoende vocht, is het vooral belangrijk om de gewrichten te ondersteunen met de juiste voeding. 

De juiste voeding voorkomt onnodige gewrichtsklachten.  Hieronder een overzicht van de belangrijkste ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen die het best vermeden kunnen worden. 

 Suiker

Suiker bevordert de vrijmaking van inflammatoire cytokinen (Jenkins et al., 2002). Dit zijn boodschapperstoffen van het immuunsysteem. In reactie op suiker verhogen deze stoffen de ontstekingsactiviteit. Daarbij is overmatige consumptie van suiker één van de belangrijkste oorzaken voor overgewicht. Zeker bij een BMI hoger dan 28 produceren de vetcellen rondom de middel veel ontstekingsbevorderende stoffen (hypoxie). Bovendien zorgt een hoge BMI voor een voortdurende belasting op de gewrichten, die bij het sporten verder toeneemt. 

 Transvetten en gehydrogeneerde vetten 

De inname van transvetten vertoont een relatie met de toename van systemische ontstekingen bij vrouwen (Mozaffarian, 2004). 

 Omega-6 (linolzuur) 

Wanneer de verhouding omega-3/omega-6 doorslaat in de richting van omega-6, produceert het immuunsysteem voornamelijk ontstekingsbevorderende stoffen en minder stoffen die de ontsteking weer kunnen remmen (Simopoulos, 2008). Linolzuur zit in alles wat kant en klaar verpakt is. Denk aan koek en gebak, maar ook aan margarine, plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en vlees. 

 Geraffineerde koolhydraten 

Wit brood, witte rijst en aardappelen hebben een hoog-glykemische lading. Hoog-glykemische voeding verhoogt de glycatie, verhoogt de aanmaak van AGE-producten en verhoogt daardoor de ontstekingsbelasting in het lichaam (Uribarri, 2010). 

 Monosodiumglutamaat

Deze stof zit veel in Aziatische (kant-en-klaar-) gerechten en heeft, naast een invloed op de GABA/glutamaat-stofwisseling in de hersenen, ook invloed op bepaalde reactiepaden die belangrijk zijn binnen het ontstekingsproces (Nakanishi, 2008). 

 Gluten en caseïne 

Veel mensen zijn overgevoelig of allergisch voor gluten (graaneiwit) en caseïne (kaaseiwit). Allergieën en overgevoeligheden verhogen de ontstekingsbelasting in het lichaam. Andere voedingsstoffen die hieraan bijdragen zijn zuivelproducten, varkensvlees en rundvlees. 

 Aspartaam  

Deze bekende suikervervanger is niet alleen neurotoxisch, het kan ook een immuunreactie uitlokken (Choudhary, 2015). 

 Alcohol  

Een overdaad aan alcohol en andere stoffen die de lever verzwakken kunnen indirect een ontsteking uitlokken. 

 Een andere belangrijke stap is het eten van vooral groente, fruit, noten, zaden, eieren, vis en gevogelte. Dit kan bijvoorbeeld met een mediterrane voeding of met oervoeding. Naast voeding kan suppletie ook belangrijk zijn voor de gewrichten, zowel preventief als curatief. Lees ook onze blog over nuchter bewegen. 

Voor een persoonlijk passend advies bent u van harte welkom bij onze praktijk BIOBALANS! 

We wensen alle lopers heel veel succes en plezier op 1 oktober!!! 

 

 

BIOBALANS