Nuchter bewegen

“Eet nog even iets” een vaak gehoorde zin van ouders, voordat hun kind naar de training of wedstrijd gaat. Misschien pak je zelf ook nog die banaan of mueslireep voor het sporten. Is eten voor het sporten eigenlijk nodig?  Velen denken de “suikers” nodig te hebben om aan te vullen wat ze tijdens het sporten gaan verliezen. En een aantal hebben het ook daadwerkelijk nodig, omdat het lichaam eraan gewend is geraakt en niet meer zelfvoorzienend is in de energiebehoefte. Het lichaam kan geen vet meer verbranden.  

Wat is er gebeurd in ons lichaam? 

In onze cellen zit een eiwit dat in rust verantwoordelijk is voor de opname van glucose uit het bloed, GLUT4 genaamd. De insuline receptoren activeren deze receptor om glucose uit het bloed te halen. Bij iemand die insuline resistent is of diabetes type 2 heeft werken deze insulinereceptoren niet meer of niet meer goed. Hierdoor wordt GLUT4 niet meer geactiveerd om glucose uit het bloed te halen, de cellen in.  

Maar er is nog een reden dat GLUT4 niet meer werkt terwijl je niet insuline resistent bent. Als je gaat bewegen en de insuline is hoog (doordat je net gegeten hebt), dan werkt de insulinereceptor niet meer en wordt GLUT4 niet meer geactiveerd om glucose uit de bloedbaan te halen. Maar hoe kan het nu zijn dat ik toch energie heb om te sporten? Er ontstaat gluconeogenese. Gluconeogenese betekent het opnieuw vormen van glucose. De energie wordt voornamelijk uit aminozuren (eiwitten) gehaald en laat dit nu net niet de bedoeling zijn. Cellen gaan kapot, er ontstaat afbraak van de spieren er is minder herstel na de training en meer kans op blessures.  

Hoe kan ik er nu voor zorgen dat mijn glucose wel wordt opgenomen uit het bloed als ik sporter ben of insuline resistent? Er moet een energietekort ontstaan! De GLUT1 (een ander eiwit) wordt dan geactiveerd om de GLUT4 weer te prikkelen om glucose uit het bloed te halen. De GLUT4 wordt zelfs groter waardoor je steeds beter in staat bent tot opname.  

Wat betekent dit voor de sporter?  

Voor de sporter is het belangrijk om het lichaam weer te leren om vet te verbranden voor een optimale prestatie. De glucose blijft op deze manier gereserveerd voor het brein, het zenuwstelsel en andere weefsels waarvoor het ook bedoeld is. Gluconeogenese is niet meer nodig om het lichaam aan energie te voorzien. Bloedsuikerspiegel wordt stabieler, prestatie is langer vol te houden, lichaam is zelfvoorzienend, herstel gaat sneller na training én je blijft alerter omdat je brein nu wel voldoende glucose krijgt. 

Onder begeleiding kan het lichaam binnen twee weken weer zelfvoorzienend zijn. Uitgaande van een gezond persoon. 

Wat betekent dit voor iemand met insuline resistentie of diabetes type 2? 

Kortdurende anaerobe energietekort is voor deze mensen belangrijk. Dit is niet een half uur zweten op de crosstrainer of loopband, maar 1 minuut pittige krachttraining op nuchtere maag een aantal keren per dag met de voorkeur voor de armen en het bovenlichaam. Onder begeleiding kan dit als interventie doorgezet worden.  

BIOBALANS