Eén appel per dag

Het Engelse spreekwoord an apple a day keeps the doctor away klopt.

 

Exotische fruitsoorten als gojibessen, baobab en pitaja (drakenvrucht) mogen populaire superfoods zijn, de ‘gewone’ appel geeft uw gezondheid net zo goed een flinke boost. En dat zonder diep in de buidel te hoeven tasten. Vijf redenen om elke dag een appel te eten.

Elke dag een appel is écht verstandig, zegt Joanna Evans (medisch dossier)
1. Het kan de kans op kanker verlagen
Als u elke dag één of twee appels eet, kan dat volgens Italiaanse wetenschappers de kans op verschillende soorten kanker aanzienlijk verlagen. Het gaat dan vooral om tumoren in de mond, keel, het strottenhoofd, de slokdarm en dikke darm.1 Uit een Hawaïaans onderzoek bleek bovendien dat de kans om longkanker te krijgen bij de deelnemers die de meeste appels aten, meer dan een derde lager was dan bij degenen die de minste appels aten.2
Eet de appel wel met schil en al. Die schil zit bomvol antioxidanten en blijkt de groei en ontwikkeling van kanker tegen te houden.3
2. Het kan een beroerte helpen voorkomen
Uit een tien jaar durend onderzoek blijkt dat u de kans op een beroerte kunt halveren door veel appels, peren en andere fruit- en groentesoorten met wit vruchtvlees te eten. Met elke 25 gram aan wit fruit of witte groenten die u dagelijks binnenkrijgt, neemt de kans op een beroerte met 9 procent af. Dat betekent dat u met één appel per dag 36 tot 45 procent minder kans hebt om een beroerte te krijgen.4
Deze positieve gezondheidseffecten voor het hart zijn mogelijk deels toe te schrijven aan de krachtige antioxidant quercetine, die in appels zit.5
3. Het kan u helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden
Als u niet snel een vol gevoel krijgt en dus geneigd bent te veel te eten, kan een appel uitkomst bieden. Eén onderzoek heeft aangetoond dat mensen die vóór de maaltijd een appel eten, tijdens de maaltijd minder calorieën nemen en sneller vol zitten dan mensen die niets eten voor een maaltijd.
Voorwaarde is ook hier dat u de appel ongeschild en onbereid eet; appelsap of appelmoes hebben niet hetzelfde effect.6
4. Het helpt mogelijk diabetes te voorkomen
Mannen en vrouwen die graag appels eten, hebben minder kans om diabetes type 2 te krijgen.7 Ook hier geldt: u moet de appel éten. Het drinken van appelsap (of een ander vruchtensap) kan de kans op diabetes juist vergroten.8
5. Het beschermt mogelijk tegen astma
Bent u zwanger? Eet dan flink wat appels: ze helpen mogelijk voorkomen dat uw ongeboren kindje astma krijgt. Wetenschappers onderzochten het verband tussen het dieet van vrouwen tijdens hun zwangerschap en de astmaklachten van hun jonge kinderen. Ze ontdekten dat alleen appels beschermen tegen astma (en allergieklachten).9
Ook bij mensen tussen de dertig en veertig jaar kan het eten van appels de kans op astma verkleinen.10

Literatuur
1 Ann Oncol, 2005; 16: 1841-4
2 J Natl Cancer Inst, 2000; 92: 154-60
3 Nutr Cancer, 2010; 62: 517-24
4 Stroke, 2011; 42: 3190-5
5 Adv Nutr, 2012; 3: 39-46
6 Appetite, 2009; 52: 416-22
7 J Am Coll Nutr, 2005; 24: 376-84
8 BMJ, 2013; 347: f5001
9 Thorax, 2007; 62: 773-9
10 Am J Clin Nutr, 2003; 78: 414-21

Gala of Granny Smith?
De ene appel is de andere niet. Volgens onderzoekers kan het gehalte aan heilzame stoffen die in appels voorkomen, zoals flavonoïden en fenolzuren, enorm verschillen per soort.1
Onder de gezondste appelsoorten bevinden zich Fuji, Red Delicious, Northern Spy, Gala, Honeycrisp en Granny Smith.2. Koop bij voorkeur biologische appels.

 

Literatuur
1 Nutr J, 2004; 3: 5
2 Food Chem, 2014; 161: 208-15; J Med Food, 2010; 13: 1313-23
 

 

BIOBALANS