Hoe vaak eten per dag is eigenlijk goed voor ons?

Vroeger aten we drie maaltijden per dag. Ontbijt en één of twee warme maaltijden. Pas sinds een aantal decennia eten wij regelmatig zes of zelfs acht keer per dag. Is het dan toevallig dat mensen eerder chronisch ziek zijn en met overgewicht te maken hebben? Of zal er toch een verband zijn met onze maaltijdfrequentie?

Als je eet stijgt de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier produceert het hormoon insuline, precies voldoende om tot een normale bloedsuikerspiegel te komen. Ongeveer 6 uur na de maaltijd heeft de bloedsuikerspiegel zich weer gestabiliseerd. Maar wat gebeurt er als je om de 2 à 3 uur eet? De bloedsuikerspiegel is nog niet op de normale waarde en de insulinewaarde is nog hoog. Door opnieuw een maaltijd te nuttigen lopen de waardes verder op. Er wordt als het ware olie op het vuur gegooid. Bij te veel prikkels moet de alvleesklier te hard werken. De emmer loopt vol en bij een nieuwe verhoging van de bloedsuikerspiegel loopt de emmer over en gooit de alvleesklier de hele emmer insuline leeg. Er ontstaat een te lage bloedsuikerspiegel, hypoglykemie. Je krijgt een drang naar suiker. Misschien ga je zelfs trillen, zweten en voel je je flauw en/of ontstaat er een gedragsverandering. Je hersenen zeggen: “ik moet nu eten”. Je weerstaat de eetdrang niet en het proces begint opnieuw. Doe je dit vaak dan worden de receptoren op de lichaamscellen ongevoelig voor insuline. Met te frequent eten vergroot je dus de kans op insulineresistentie, wat een voorloper is van diabetes mellitus type 2 of andere (chronische) klachten. Is hier iets aan te doen? Jazeker! Naast een heleboel andere adviezen is het verlagen van de maaltijdfrequentie een hele belangrijke.

Indien er medicijnen gebruikt worden is het verstandig om het verlagen van de maaltijdfrequentie onder begeleiding te doen om het ontstaan van hypoglykemie te voorkomen/beperken.

auteur: Anne Fransen

BIOBALANS